DRAKULA - predstava koja ostavlja bez daha: ZKM ONLINE

Napomena

Ovo je sadržaj na zahtjev, što znači da ćeš sadržaj moći gledati u ograničenom vremenskom razdoblju od 48 sati nakon uspješne kupovine.
Naziv Cijena Količina
Ulaznica

Naknada za izdavanje ulaznice: 5.00 kn po ulaznici

45.00 kn
Osnovica
Popust
Ulaznice: 0.00 kn
x Naknada : 0.00 kn
Ukupno:
0.00 kn
Osnovica
Popust
Ulaznice: 0.00 kn
x Naknada : 0.00 kn
Ukupno:
0.00 kn

Načini plaćanja:

  • Kartično plaćanje

O događaju

Drakula

Redatelj: András Urbán
Prema motivima romana Brama Stokera
Trajanje: 1 sat i 30 minuta

Strah je barijera slobodi. Prostituiranje straha sladak je bijeg od slobode. Drakula nije ulaz u metafizičko, Drakula je ulaz u neljudsko.

Glume:
Dado Ćosić
Lucija Šerbedžija
Mia Melcher
Matevž Biber
Jurij Drevenšek
Davide Gagliardini
Edvin Liverić
Gian Marco Pellecchia
Nika Rozman

Autorski tim:
Dramaturginja: Kata Gyarmati
Scenograf: Marko Japelj
Kostimografkinja: Doris Kristić
Oblikovateljica scenskog pokreta: Anikó Kiss
Oblikovatelji svjetla: András Urbán, Tomaž Bezjak
Skladateljica: Irena Popović
Maskerka: Mirjana Djordjević
Asistentica kostimografkinje: Marta Žegura

Više o predstavi:
Predstava Drakula, koja se djelomično temelji na motivima istoimenog romana Brama Stokera, nema namjeru prepričavati literarnu strukturu romana. Predstava se bavi određenim aspektima Drakule ili s njima povezanom balkanskom vampirologijom.

Sve u svemu kao osnovni odnos razmatra se egzistencija u određenom prostoru i vremenu s bićem koje predstavlja postojanje u kontekstu beskonačnosti. Čovjek je smrtan.

U odnosu čovjeka i Drakule posvećuje se dominantna pozornost onomu koji se pojavljuje kao žrtva tog odnosa. To jest čovjeku.

Predstava definira sadržaj i elemente u odnosu na pojmove kao što su besmrtnost, ljubav, osjetljivost na svjetlo i određena zaraza. Kuga. Svi ti pojmovi postali su gotovo glavnim toposima pomodne industrije dvadeset i prvog stoljeća.

Drakula posjeduje svijet čiji sadržaj elementarno ugrožava ljudsku egzistenciju. Znači, predstava se bavi trenutcima koji prkose suvremenoj civilizaciji. No ta civilizacija u biti uništava sebe. Također nije nevažan društveni aspekt pitanja “tko nam siše krv”, to jest stanje kada je ljudski život potlačen. Čovjek je ponižavan, čovjek je zloupotrebljen. Horor je užas, horor je istina. Žanr horor upotrebljava se za gotovo umilno doticanje istine. Strah jest barijera slobodi. Prostituiranje straha sladak je bijeg od slobode. Drakula nije ulaz u metafizičko, Drakula je ulaz u neljudsko. Pod utjecajem neljudskog čovjekova strast i njegove taštine i svi aktivizmi postaju samo sredstvom bijega od ljudskog, od neljudskog. S velikom predanošću seksualnoj euforiji, očekujemo da nas obuzme.

Drakula i čovjek su samouništenje. Krenemo li iz bilo kojeg smjera jedan prema drugomu, prekoračujemo sebe. Predstava od navedenih trenutaka stvara posebnu estetsku poetiku.

U ovom projektu razvili smo poseban kazališni jezik temeljen na vizualnosti, zvuku i osebujnom scenskom postojanju čimbenika predstave sastavljenom od pokreta, gesta i tjelesnih akcija, ali nipošto ne na razini suvremenog stiliziranog plesa.

Glumac izvođač ponaša se kao izvođač u performansu, no njegova prisutnost na sceni svakako je promišljena kroz prizmu dramskog glumca.

Predstava se gradi bez dramskih dijaloga.

András Urbán, redatelj

 

Premijera u Drami SNG Maribor 22. svibnja 2015.
Premijera u Zagrebačkom kazalištu mladih 25. rujna 2015.
Premijera u Teatri Due di Parma 24. studenog 2015.

Predstava sadrži prizore nasilja, nagih tijela i vulgarno izražavanje.