3.INTERENEF, Međunarodni Energetski Forum, Globalni Trendovi u Energetici

3.INTERENEF, Međunarodni Energetski Forum, Globalni Trendovi u Energetici

Hotel Cornaro, Split

O događaju

Unatoč globalnoj zabrinutosti klimatskim promjenama i postignutim sporazumima za promjenu, sve projekcije globalne potražnje za energijom ukazuju da će ona rasti do 2040. ili 2050., osobito u zemljama u razvoju. Predviđanja govore da će to, uz gospodarski rast i povećanje populacije postati globalni okvir za očekivane energetske promjene. Takvi trendovi biti će vrlo izazovni za tehnološki razvitak, tržište i gospodarstvo, ali i za kreatore političkih odluka.U energetskoj promjeni fosilna će goriva i dalje biti jeftinija od obnovljivih izvora energije, te će se održavati njihov visok udio u potrošnji.
Ipak, do 2040. očekuje se kako će nisko ugljični izvori porasti do 60% od novo instaliranih sustava, s porastom udjela solarne energije do 64% od novoinstaliranih kapaciteta od 8,6 TW u idućih 25 godina. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, uz hidroenergiju, i nadalje će rasti, dostižući i prelazeći 10% u globalnoj strukturi potrošnje energije..

Hrvatska, koja uvozi 50% potrebne energije, mogla bi do 2030. godine razviti preko 3.000 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz solarnih primarnih izvora, ali ulagači prigovaraju nedostatku pravnih i ekonomskih poticaja za takav razvitak.
Vlada priprema novu energetsku strategiju koja bi, dovršena u 2019. godini, trebala osigurati smanjenje uvoza energije. Očekivanja su da bi ta strategija sadržavala ohrabrujuću i realnu potporu razvitku solarne energije.

Sva ova pitanja bit će u fokusu planiranog 3. Međunarodnog energetskog foruma u Splitu. Uz to, Inicijativa Tri mora i europski energetski trendovi, koja se sve više čini kao rješenje energetske infrastrukture takozvane nove Europe, kao i mogućnosti razvitka proizvodnje energije iz solarnih primarnih izvora u Hrvatskoj, bit će predmetom pozornosti triju radnih Panela ove Konferencije koja se planira u rujnu 2019. godine. (Prof.dr.sc. Igor Dekanic,član organizacijskog odbora).

II. PANELI
1. Panel rasprava – Globalni energetski trendovi i predviđanja
2. Panel rasprava – Inicijativa tri mora i europski energetski trendovi
3. Panel rasprava – Europa i Hrvatska: pogled na solarnu energiju