Genos - Od startup-a do globalnog lidera - Gordan Lauc

Genos - Od startup-a do globalnog lidera - Gordan Lauc

Green Gold Centar - Kongresni centar FORUM, Zagreb

O događaju

Akademsko poduzetništvo temelj je uspjeha velikih istraživačkih sveučilišta u svijetu, no u Hrvatskoj su iznimno rijetki primjeri uspješnog transfera znanja iz akademske zajednice u gospodarstvo.

Jedan od takvih primjera je Genos d.o.o., koji je u 10 godina izrastao iz malog startupa u globalnog lidera u visokoprotočnoj glikomici.

U predavanju će biti prikazano što je to Genos danas i kako je do toga došao, te zašto je važno istraživati glikane i uvesti ih kao biomarkere u personaliziranu medicinu.

O predavaču:
Prof. dr. sc. Gordan Lauc rođen je 1970. godine u Osijeku. S nepune 22 godine diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao iz polja kemija, grana biokemija 1995. godine.

Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1997. godine za docenta, 2002. godine za izvanrednog profesora, 2005. godine za redovitog profesora, a 2010. godine za redovitog profesora u trajnom zvanju. Od 1997. do 1998. usavršavao se na Johns Hopkins sveučilištu u Baltimoru kao dobitnik prestižne Fulbrightove stipendije.

Od 1998. do 2010 godine s 20% radnog vremena radio je i kao Predsjednik katedre za Medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju Medicinskog fakulteta Osijek, gdje 1999. godine utemeljuje i DNA laboratorij za identifikacije žrtava Domovinskog rata.
U periodu od 2001. do 2005. godine bio je Prodekan za znanost Medicinskog fakulteta u Osijeku. 2001. Godine izabran je za gostujućeg profesora Sveučilišta Johns Hopkins, a 2011. godine za člana prestižnog Johns Hopkins Society of Scholars. 2012. Godine izabran je za počasnog profesora Sveučilišta u Edinburgu i naslovnog profesora na Sveučilištu Edith Cowan u Perthu, a 2015. godine za počasnog profesora Kings College London. 2013. godine dobio je i Hrvatsku državnu nagradu za znanost.

2007. godine prof Lauc je utemeljio je tvrtku Genos koja danas zapošljava tridesetak ljudi i sudjeluje u brojnim međunarodnim istraživačkim projektima. U području visokoprotočne glikomike Genos je vodeći u svijetu.

Istraživači u Genosu proveli su prve velike studije glikoma plazme (2009.) i glikoma imunoglobulina G (2011) koje su omogućile povezivanje genomike i glikomike, te brojne velike kliničke i epidemiološke studije. Ugledni časopis The Scientist rangirao je Genos kao najbolje mjesto za rad istraživača na svijetu u kategoriji «gospodarstva».

MBA Croatia je udruženje polaznika i diplomanata MBA studija u Republici Hrvatskoj. Djelatnost Udruge je okupljanje i suradnja studenata na MBA studijima u zemlji i inozemstvu, organizacija predavanja i seminara, povećanje poznatosti prednosti studija MBA, povezivanje MBA studenata i diplomanata u poslovnim i društvenim aktivnostima.