Miroslav Krleža NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSKE NOĆI 1918.

Miroslav Krleža NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSKE NOĆI 1918.

location-iconKazalište Virovitica, Virovitica

More about the event

Buy tickets for Miroslav Krleža NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSKE NOĆI 1918., 18.02.2023. in Kazalište Virovitica, Virovitica

Miroslav Krleža: „Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918.“

Knjaževsko-srpski teatar i Hrvatski kulturni centar Beograd

 

18.2.2023. subota u 19:30 sati

 

Odluka da se pristupi radu na Na rubu pameti i Pijanoj noći došla je kao posljedica opažanja da u našem društvu postoji potreba za povratkom krležijanskog načina mišljenja – ciničnog, ali nepokolebljivog, argumentranog, ali nedihotomičnog. U tom smislu, i u ovoj predstavi se prepliću ličnosti iz Krležinih dnevnika i ličnosti iz Krležinog romana, ljudi različitih „pogleda na svijet“ i likovi raznorodnih ideoloških i moralnih načela i svi zajedno čine sveobuhvatan svijet. Sve vrijeme smo nastojali održati tu vrstu ambivalencije, preispitivanja i potrebe za dovoljno visprenim odgovorom koji, ipak, ne bi bio zaključak. Iako je adaptacija rađena upravo u epohi, tu vrstu usamljenosti jedinog zapitanog pojedinca osjećamo svi na mnogo nivoa, pogotovo u situaciji u kojoj se konstantno suočavamo sa sukobljenim mišljenjima u kojima je teško naći logiku ili smisao. Upravo zato težili smo da kroz epohu prikažemo jedan drugačiji pristup koji modernom društvu nedostaje, Doktorovu sposobnost sinteze.

Vida Davidović

redatelj: Marko Misirača

igraju: Miloš Krstović, Sanja Matejić, Ivan Vidosavljević, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Saša Pilipović, Mina Stojković, Nenad Vulević, Avram Cvetković, Bogdan Milojević, Marija Rakočević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragoslav Tanasković, Ivan Filipović, Dušan Prličkovski i Aleksandar Miloradović.

Share event: